دستگاههای فرش ماشینی به گونهای طراحی شدهاند که بتوانند فرشی بادوام و با کیفیت بالا شبیه قالی دستباف ایرانی را تولید کنند. بافت فرش ماشینی طی سه مرحلهی کلی صورت میگیرد که عبارتند از:
۱.ریسندگی
۲.بافندگی
۳.تکمیل
در ادامه میخواهیم به تمام مراحل بافت فرش ماشینی بپردازیم.
مرحلهی اول بافت فرش ماشینی
ریسندگی و بافت فرش
در اولین مرحله از تولید فرش ماشینی ریسندگی و آمادهکردن نخها اهمیت دارد. این نخها شامل نخ تار، پود و خاب است. در هر فرش حدود ۸۰ درصد نخ خاب، ۱۲ درصد نخ پود و ۸ درصد نخ تار وجود دارد. نخ خاب در ظاهر فرش دیده میشود. این نخ از جنس اکریلیک، پشم، پلی استر، پلی پروپیلن، ویسکوز و یا ترکیبی از آنهاست. اینکه نخ خاب آماده شده و رنگ شود از مهمترین مراحل ریسندگی است.
الیاف خام که به صورت رشتهای بلند هستند را به کارخانه آورده و به آن روغن میزنند. پس از روغن زدن آن را از ماشینهای حلاجی عبور داده و به صورت دستههای فشرده و کشیده تبدیل میکنند. الیاف تک لایهای را به دور قرقرهها میپیچند تا بخار دهند. در این صورت این الیاف حجم پیدا کرده و آن را سرد میکنند. این کار را به این دلیل انجام میدهند که نخ شکل پیچیدهی خود را حفظ کند. سپس آن را به دستگاه بافندگی انتقال میدهند. در مرحلهی رنگ کردن، نخهایی را که آماده شده به همراه رنگ داخل خمرههایی تحت فشار هوا قرار میدهند. همچنین الیاف و کلافها را با عبور دادن از خمره یا حوضچههای رنگ کاملا به رنگ آغشته میکنند. روش دیگر رنگ نخ به این صورت است که بافت نخ و رنگ آن تحت پرس و یا بخار و در نهایت شستن و خشک کردن نخها انجام میشود.
مرحلهی بافندگی
در مرحلهی بافندگی دو فرش به طور همزمان به صورت زیر بافت و رو بافت داخل یک دستگاه بافته میشود. در پایان توسط تیغهای مخصوص از یکدیگر جدا میشوند. از جمله ماشینآلات تخصصی بافت میتوان به دستگاههای تکسیما، واندویل، VTR, ASR ,CRX و HCP اشاره کرد. پس از اینکه نخ بافته شده در مرحلهی قبل آماده و رنگ شد وارد مرحلهی بافندگی میشود. جای نخها در پشت فرش ماشینی و داخل قرقرههاست. توسط یک لولهی نایلونی با سوزنهای بافندگی داخل زمین فرو رفته و یک ریشه میزنند. بافت فرش ماشینی توسط دستگاههایی سریع و پرقدرت با چند هزار سوزن انجام میشود. به همین علت سرعت بافت فرش ماشینی بالاست. مراحل بافت در انواع فرشها و طرحها و رنگها مشابه است.
پایان بافت فرش
مرحلهی آخر یا به اصطلاح مرحلهی تکمیل شامل چند مرحله پردازش است. این مراحل معمولا توسط رفوگر انجام میشود. مراحل شامل:
۱.آهار یا چسب زنی پشت
۲.پرداخت سطح
۳.برش فرش به قطعات کوچک (این در صورتی است که فرشها به صورت پیوسته بافته شده باشند)
۵.لبدوزی یا بافت ریشه
۶.کنترل کیفیت و بستهبندی می شوند.
همانطور که قبلا گفتیم بهترین روش نگهداری از فرش لول کردن آن است. فرشها پس از پایان بافت و تولید به صورت لوله در میآیند. درون کورههای مخصوص تحت فشار بخار و برس کشی قرار گرفته تا پرزهای اضافی آن جدا شوند. در مرحلهی هوادهی رطوبت فرش را به طور کامل گرفته تا از پوسیدگی آن جلوگیری شود. در نهایت با کیسههای پارچهای یا پلاستیکی بستهبندی و روانهی بازار میشوند. در این مرحله است که شما میتوانید برای خرید فرش ماشینی به فروشگاهها و بازارها مراجعه کنید.
رفتن به صفحهی اصلی فروشگاه افرند